"צלול ברשויות" – כפר קרע

כפר קרע (כפר הדלעת) היא עיר בקצה הדרומי של ואדי עארה. מצפון לעיר זורם ואדי כפר קרע (נחל ברקן) ומדרום נחל עירון. כמו מרבית הישובים בארץ מתמודדת העיר עם קושי לטפל בפסולת – בשל כך נבחר נושא זה במסגרת שיתוף הפעולה עם פרויקט "צלול ברשויות".

ראשיתה של הפעילות בניקוי נחל ברקן בסמוך לעיר ובניקוי חוף ג'יסר אזרקא בסמגרת "ניקיון החופים והנחלים הגדול". הפעילות המתוכננת העתידית גם היא בתחום הפסולת.

ניקיון נחל ברקן במסגרת ניקיון החופים והנחלים הגדול של "צלול"  

 ביום הניקיון הגדול שנערך בספטמבר 2025 לקחו חלק בתי ספר, בני נוער, הורים, הרשות המקומית ובעלי עסקים. אימהות פעילות חילקו כפפות ושקיות ושקלו את הפסולת שנאספה.

מחלקת איכות הסביבה והבריאות ברשות סיפקה ליווי לוגיסטי, משאית, טרקטור ועובד אחזקה עם חיוך מעורר השראה, על אף עייפות רבה.

בעלי העסקים המקומיים: תרמו חולצות עם דבריו של דרוויש "על האדמה הזו יש מה שראוי לחיים", ללא לוגואים או פרסומות, כדי שהמסר יישאר מאחד. בנוסף חולקו מים, פרות ומשקאות צוננים שהשיבו את הנפש ביום חם. העיתונאים המקומיים פרסמו את ההזמנה והעבירו את המסר לכל בית בכפר.

חטיבת הביניים "אבן סינא": התלמידים והצוות ניקו את חוף ג'סר א־זרקא ואספו פסולת רבה.

בית הספר היסודי "אל־חכים": מורים ותלמידים ניקו את נחל קרע והגשימו באמונה וברוח שיתופית את ערך העשייה הציבורית.

בית הספר היסודי "א": המנהלת החדשה הצליחה להלהיב את התלמידים שהתחרו ביניהם מי יספיק לנקות יותר.

בית הספר היסודי "אל־מוסתקבל": תלמידים והורים הצטרפו למבצע והשאירו חותם של גאווה.

נוער  תנועת הדגל: ניקה את פארק "הבאר" תוך ארגון מרשים ושיתוף פעולה.

הישג ומשמעות:  469.5 ק"ג פסולת נאספה מהואדי ומהסביבה. אך ללא ספק ההישג החשוב יותר היה שהצלחנו לחזק בלב תלמידינו ערכים של שייכות, נתינה ויוזמה – ולבנות גשר של שיתוף פעולה ואהבה בין בתי הספר, ההורים והנוער.

תוכניות לעתיד

פילוט לצמצום פסולת במספר עסקים ביניהם: משתלה, סופרמרקט, חנות מתנות וירקנייה. בעל הירקנייה התחייב להעביר את את הסחורה שלא נמכרה למשפחות נזקקות או לקומפוסטר, בשיתוף תלמידי בית הספר, כחלק מתהליך להפרדת פסולת וצמצומה כחלק ממשימה עירונית לשלוח כמה שפחות פסולת להטמנה.