תביעה יצוגית תקדימית: יצרניי ויבואניי כלים חד פעמיים "מתכלים" מטעים את הציבור

עמותת 'צלול' בתביעה ייצוגית נגד 'הגרין וואש' של תעשיית הכלים החד פעמיים ה'מתכלים'

עמותת "צלול" ותובעים נוספים הגישו תביעה ייצוגית תקדימית לבית המשפט המחוזי בלוד נגד תשעה יצרנים, יבואנים ומשווקים של כלים חד פעמיים בדרישה להורות להם להסיר מהם את הסימן "מתכלה", להפסיק להטעות את הצרכנים ולמנוע את הנזק הסביבתי הרב.
הסיבה לכך – לא רק שהכלים המכונים "מתכלים" אינם מתכלים בזרמי הפסולת הקיימים כיום בישראל שאינם כוללים טיפול בקומפוסטר שרק בו הם יכולים להתכלות, אלא שעם הטמנתם הם מסוכנים לסביבה לא פחות מכלים חד פעמיים רגילים שכן הם פולטים לאוויר גזי חממה מסוכנים, שהם מאויבי הסביבה הגדולים ביותר. מכאן, שמדובר בלא יותר מאשר "התירקקות" (גרין ווש) והטעיה קשה של הציבור שמאמין ש שעם רכישת כלים מתכלים הוא פועל למען הסביבה כשבפועל הוא פוגע בה
לדברי מומחית בתחום בריאות וסביבה ומרצה במכללה האקדמית אחווה, ד"ר חגית אולנובסקי, שכתבה את חוות הדעת לתביעה, הכלים ה"מתכלים" גורמים לפליטה משמעותית של גזי חממה: פחמן דו-חמצני ומתאן (חזק פי 82.5 מפחמן דו חמצני) שגורמים לנזק שהוא גדול יותר מהנזק שגורמים כלים חד-פעמיים רגילים שאינם פולטים גזים אלה. הכלים הרגילים אמנם נשארים קבורים במטמנה שנים רבות אך אינם פולטים גזי חממה לאטמוספירה לאחר הטמנתם. הצגת הכלים לציבור כ"מתכלים" ו"ידידותיים לסביבה", ללא הסבר מפורש לגבי התנאים הנדרשים להתכלותם מטעה את ציבור הצרכנים ומגדילה את הפגיעה בסביבה. לא רק זאת, גם אם היה הסבר מפורש על אריזות המוצרים אודות התנאים הנדרשים להתכלות (קומפוסטר תעשייתי או אחר) – הם אינם קיימים עבור רוב מוחלט של משקי הבית בישראל שאין ברשותם אמצעי מתאים.
סקר שערכה חברת "גיאוקרטוגרפיה" עבור '"צלול' ושצורף לתביעה מבהיר שמרבית רוכשי הכלים חד-פעמיים "מתכלים" עושים זאת בידיעה שהם אינם מזיקים לסביבה ואף מוכנים לשלם מחיר גבוה יותר עבורם. אחוז ניכר מהרוכשים העיד שלא היה קונה את הכלים לו ידע שהם אינם מתכלים ומזיקים לסביבה.
מהסקר עלה ש-25% מהציבור משתמשים בכלים חד-פעמיים "מתכלים" או מחומרים טבעיים כש-16% עושים עושים זאת כדי לשמור על הסביבה. עוד מראה הסקר כי 62% מהציבור מוכנים לשלם יותר עבור כלים חד-פעמיים מתכלים.
הסקר מצביע על בורות ובלבול בקרב הציבור שאותם מנצלים היצרנים והמשווקים:
• רוב הציבור (66%) חושב שכלים חד-פעמיים מתכלים יכולים להתכלות מעצמם.
• מעל ל- 25% מהציבור חושבים שאופן הטיפול הראוי בכלים 'המתכלים' הוא השלכתם לפח הכתום.
•20% חושבים שאופן הטיפול הראוי ב'מתכלים' הוא השלכתם לפח הרגיל כמו כל פסולת אחרת.
• 36% לא ידעו כלל מה אופן הטיפול המתאים בכלים אלו.
לסיכום, 66% מציבור לא יהיו מוכנים לקנות כלים חד-פעמיים מתכלים שאינם באמת מתכלים ומזיקים לסביבה.
"צלול' טוענת שהיצרנים, היבואנים והמשווקים מטעים את הציבור ומפרים את הוראות חוק הגנת הצרכן ואת חוק המכר ודורשת פיצויים מתאימים לציבור שנפגע. כמו כן, דורשת "צלול' להורות לנתבעים לחדול מהטעיה זו ולהסיר כל כיתוב, סימון או סממן מטעה המצוי על גבי הכלים החד-פעמיים ה"מתכלים" ואריזותיהם ולהפסיק להטעות את ציבור הצרכנים לאלתר.
בנוסף, 'צלול' מבקשת להעלות על סדר היום הציבורי את תופעת ה"גרינווש" שהופכת נפוצה יותר ויותר בעולם הצרכנות. המודעות הציבורית הגוברת לנזקים הסביבתיים בצריכת מוצרים ושירותים, הביאה בשנים האחרונות לגידול בביקוש של צרכנים למוצרים ולשירותים "סביבתיים" יותר, דבר שגרם ליצרנים לנסות להתאים את עצמם לרצונות לקוחותיהם, וכפי שמוצג בתביעה זו, לא באופן שמיטיב עם הסביבה ואף מטעה.
הפלסטיק החד-פעמי ה"מתכלה" כמו גם הפלסטיק החד פעמי ה"רגיל" הם מאויבי הסביבה הגדולים ביותר ומסבים נזק סביבתי רב גם בתהליך הייצור וגם עם הפיכתם לפסולת, לאחר שימוש חד-פעמי קצר ביותר. החודש מציינים בכל העולם את 'יולי ללא פלסטיק'- חודש העלאת מודעות לנזקים הסביבתיים והבריאותיים של הפלסטיק החד-פעמי, עם ניסיון לפתח הרגלים להפחתת צריכה מיותרת של פלסטיק חד-פעמי, בשלל מופעיו השונים, ומעבר לאורח חיים "רב-פעמי", מקיים ובריא יותר
את התביעה הגישו עו"ד אריאל אלסנר ועו"ד גלי עציון.