עמותת "צלול" כתבה מכתב למנהל רשות המים ובו התריעה על כך שבאביב 2025 – בעיצומו של משבר חמור במשק המים שהוא תוצאה של חורף שחון במיוחד, זורמים בנחלי הארץ שפכים וקולחים שגורמים לא רק לבזבוז חמור של מים אלא גם לזיהום הסביבה, לפגיעה נופית קשה, לפגיעה במגוון הביולוגי ולסכנה בריאותית קשה. הזרימות הן תוצאה של כשלים בסדרי עדיפות, כשלים תכנוניים ותחזוקתיים וכשלים מתחום האכיפה שאפשר היה למנוע מראש. זאת בנוסף לרשימה ארוכה של נחלים שמזדהמים בכל חורף בעקבות הזרמת קולחים שאינם משמשים להשקיה חקלאית בשל טיפול לקוי או מחסור במאגרי קולחים – ביניהם נעמן, קישון, ירקון, שורק ולכיש.
לדעת "צלול" על רשות המים, המשרד להגנת הסביבה ועל האחראים לכשלים אלה לפעול בנחישות להסדרתם ולמנוע בכך את המשך הבזבוז, הזיהום והפגיעה בבריאות הציבור.
הירדן הדרומי – קולחים באיכות שלישונית בנפח של 4.5 מיליון מ"ק בשנה זורמים לירדן הדרומי ממט"ש ביתניה בשל אי ניצול שהסיבה לו היא עיכוב בהקמת מתקן ההתפלה למי המוביל המלוח – פרויקט שתוכנן לפני שנים רבות אך טרם בוצע.
יש להקים את מתקן ההתפלה ללא דיחוי, להפנות את המים להשקיה חקלאית ולאפשר את שיקום הירדן שהוא אתר היסטורי בעל חשיבות עולמית עצומה.
נחל שגור – ביוב גולמי בנפח עצום זורם לנחל בעקבות אי חיבור הישובים מג'ד אל כרום, דיר אל אסאד ובענה לקו גרביטציוני שהוקם בהשקעה של מיליונים ושמוטל כאבן שאין לה הופכין. השפכים הגולמיים זורמים בנחל שגור ומשם לנחל חילזון, נחל נעמן ולחופי עכו תוך זיהום אתרי טבע וסיכון בריאות הציבור.
יש להתגבר על המחלוקות שמונעות את חיבור הישובים (בין השאר עם גורמים במשרד הבריאות) ולחבר את הישובים באופן מידי לפני קריסתו הסופית הקו הגרביטציוני.
נחל אלכסנדר – לנחל זורמים קולחים באיכות ירודה בנפח של כ- 30 אלף מ"ק ביום, כ- 10 מיליון מ"ק בשנה, שמקורם ברשות הפלשתינית. רשות המים ומשרד האוצר מבטיחים מזה למעלה מ-20 שנה לפרסם מכרז להקמת מתקן לטיפול בשפכים (מט"ש) אך המכרז טרם פורסם עד לימים אלה (ההבטחה האחרונה הייתה לפרסם את המכרז עד לסוף מרץ 2025) השפכים והקולחים גורמים לזיהום הנחל ולזיהום הים התיכון.
יש להפסיק את גרירת הרגליים ולפרסם את המכרז להקמת המט"ש כפי שהובטח.
נחל באר שבע – זורמים אליו שפכים וקולחים באיכות נמוכה ביותר ממט"ש שוקת שקרס בעקבות הזרמת שפכים באיכות ירודה מתחום הרשות הפלשתינית המגיעים לתחום ישראל דרך נחל חברון. השפכים גורמים לזיהום חמור של הנחלים ובראשם נחל באר שבע בשיקומו הושקעו כספים רבים ולאובדן מים יקרים כ-7 – 8 מיליון מ"ק בשנה המיועדים להשקיה חקלאית עליהם מסתמכים החקלאים. מניעת הזרמת השפכים בעלי העומסים הגבוהים היא אחריות של המנהל האזרחי שאינו מצליח למנוע את הגעתם למט"ש שוקת.
יש לאתר את מקורות הזיהום ולמצוא דרכים לטפל בו.
נחל שקמה – מקור השפכים הגולמיים במט"ש שדרות שער הנגב שקרס במהלך עבודות להרחבתו, כפי הנראה בעקבות כשל שקיומו היה ידוע שנים רבות ולא טופל בזמן. השפכים, בנפח של 25,000 מ"ק לים, זרמו בנחל ממאי 2024 עד להשבוע (אפריל 2025) וגרמו לזיהום הנחל ולסגירת קידוחי הפקת מים.
יש להשלים את הרחבת המט"ש ולהגביר את הפיקוח והאכיפה על תורמי השפכים שעל פי הידוע ל"צלול" מזרימים שפכים בעלי עומסים גבוהים שמחבלים בעבודתו. בנוסף יש לאתר את מזרימי המזהמים לקידוחים שהתגלו לאחרונה ולהעמידם לדין.
עוד כתבה "צלול" שהיא מבקשת מרשות המים לפתור לאלתר כשלים אלה באמצעות קידום תוכניות והשקעת משאבים. "לא יעלה על הדעת שבעידן שבו המשק משווע לכל טיפה של מים יזרמו בנחלי הארץ שפכים וקולחים, יגרמו לזיהום ולפגיעה באיכות חיי התושבים ובבריאותם", נכתב.