אמנם מועצת רשות המים (בראשה עומד מנהל רשות המים וחברים בה נציגי ממשלה ממשרדים שונים) החליטה בשבוע שעבר (ה') שורה של החלטות שמטרתן לנסות לשפר ולו במעט את מצבם של הטבע והחקלאות בעקבות הבצורת הקשה שפקדה את אזור הצפון, אך מסתמן שאין בכך די וכי להציל את האזור שסובל מבצורת והשפעות משבר האקלים יש צורך בצעדים רציניים ומשמעותיים הרבה יותר.
בין ההחלטות שקיבלה המועצה להגדיל את הקצאת המים לטבע ב-3.5 מלמ"ק לשנה שתאפשר לאגום מים במהלך החורף, ולשחרר אותם לנחל במהלך הקיץ, להגדיל את כמות המים להשקית החקלאות באדמות הכבול שבעמק החולה בתקופת הסתיו במטרה למנוע פגיעה מסופות אבק ושרפות ולמנוע את שטיפת המזהמים לכינרת. עוד הוחלט לשנות את כמויות הזרימה המינימאלית במורד גשר הפקק שבירדן. (עד לאמצע אוגוסט ספיקה יומית של 1 מ"ק שנייה וספיקה רגעית של לפחות 0.9 מ"ק לשנייה. עד לסוף ספטמבר ספיקה של 1.1 מ"ק שנייה וספיקה רגעית של לפחות 1 מ"ק לשנייה. מאוקטובר ספיקה רגעית שלא תפחת מ 1.3 מ"ק שניה).
אלא שכאמור כל המהלכים האלה אינם מספיקים והם נועדו לנסות לאזן בין צרכי החקלאות ובין צרכי הטבע, התיירות והציבור שרואה את הנחלים מתייבשים ועיניו כלות. בעידן של משבר אקלים ובצורות שכנראה יחזרו על עצמן. כדי להבטיח אספקת מים לאזור לצרכי הטבע והחקלאות יש לנקוט בצעדים הרבה יותר החלטיים. חברי המועצה אמנם הדגישו את הצורך להשלים את תוכנית הפיתוח בגליל העליון שנועדו להבטיח את אספקת המים לחקלאות גם בשנות בצורת, אך יש לוודא שהחלטה זו אכן תיושם וביצועה לא יידחה כפי שנעשה עד כה.
לטווח הקצר
- לצמצם את השימוש החקלאי במים – לפחות בכל הקשור לגידולים עונתיים תוך פיצוי החקלאים שיפגעו מכך.
- לפתוח בקמפיין לחסכון במים במיוחד באזור הצפון במטרה לצמצם את הפגיעה במי התהום. אוכלוסיית האזור גדלה בשנים האחרונות וכך גם צריכת המים – בצורת נוספת תגרום לירידת מפלסים שתגרום לא רק למשבר בחקלאות אלא גם לפגיעה ליכולת לספק מים למגזר הביתי ולתיירות. קמפיין כבר עתה הוא צו השעה.
לטווח הארוך
- לחבר את אזור צפון הכינרת למערכת המים הארצית – החלטת ממשלה מ-2018 (3866) קבעה שיש לחבר את אזור מעלה הכינרת למערכת הארצית אלא שיישום ההחלטה נדחה כבר חמש שנים מתוך תקווה שהבצורת לא תכה שוב כפי שארבע בעבר. עתה אין ברירה אלא לבחור בחלופה המתאימה ביותר: להאריך את קו המוביל ההפוך עד לעמק החולה או להמתין להשלמת מתקן ההתפלה בגליל המערבי ולמשוך צינור משם לצפון הכינרת (חלופה שהיא יקרה יותר וסביבתית פחות).
- להקים את מאגרי מים החסרים בעמק החולה ולמנוע בכך את האיום התמידי על הנחלים. איגום מים במאגרים הוא חלק משמעותי מאספקת מים שיש לו ערך כלכלי רב.
- לתכנן חקלאות שלוקחת בחשבון את המחסור הצפוי במים בעקבות משבר האקלים ואת מחירם היקר מתוך כוונה למנוע את המשך פגיעה בנחלים ובטבע עם התגברות המשבר.
לדעת עמותת "צלול" על משרדי הממשלה, מועצת רשות המים ורשות המים לקבל החלטה אמיצה בנושא זה ולהפסיק את הדחיינות. משבר האקלים כאן והוא אינו מבשר טובות לאזור הצפון וכדי להימנע מדילמות אכזריות כדוגמת למי מקצצים את המים – יש לדאוג לאספקה יציבה לטובת החקלאות, התיירות, והציבור כולו.