עמותת "צלול" מתנגדת להצעת משרד האוצר לבטל לצמיתות את המיסוי על כלים חד פעמיים ("תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין התשפ"ה-2024") וקוראת גם לכם להתנגד.
במכתב למשרד המשפטים כתבה "צלול": "הטלת מס על כלים חד פעמיים בנובמבר 2021 גרמה לירידה של כ- 33% ברכישת הכלים בהשוואה לתקופה המקבילה ב-2022. עם ביטול המיסוי בינואר 2023, בעקבות החלטת שר האוצר בצלאל סמוטריץ', גדלה רכישת הכלים ב- 25% בהשוואה ל-2022[1]. על פי סקר שבוצע בחופי הים התיכון בשנה שבה הוטל המס ירדה כמות הפסולת החד פעמית בחופים בכ- 20% [2]. מכאן שמדובר בחוק שהשיג את מטרתו ולכן אסור לבטלו.
מה רע בפלסטיק חד פעמי?
האמירה "פלסטיק חד פעמי – הורג", היא לא סיסמה של קופירייטרים שנונים אלא אמת לאמיתה. מחקרים מהשנים האחרונות מגלים שהפלסטיק, ובעיקר הפלסטיק החד פעמי, הוא לא רק אויב הסביבה שפוגע בבעלי החיים, בחופים ובים, הוא בעיקר אויב הבריאות והחיים של כולנו – תינוקות ילדים ומבוגרים. בחשיפה לחום, קרינת שמש ומים, הפלסטיק ואלפי סוגי תוספים שחלקם הגדול לא עבר שום בדיקת רעילות, משתחררים לסביבה ומגיעים לגופינו ומשם למערכות הלימפה, הדם ושאר חלקי הגוף. שימוש יומיומי בפלסטיק חד פעמי גורם לתחלואה עודפת, שאפשר וחייבים למנוע.
כולנו מושפעים מנזקי פלסטיק בכל שלבי החיים: טרום לידה, בזמן הלידה, בילדות, ובבגרות – מוצרי פלסטיק כוללים תוספים העלולים לחדור לגופינו במגע עם מזון, משקאות, ובמגע של טקסטיל עם העור. חלקיקי מיקרו וננופלסטיק חודרים לשרשרת המזון שלנו, חוצים מחסומי תאי אפיתל (שתפקידם להגן מחומרים מזיקים) מערכת הנשימה והעיכול ונכנסים לרקמות הגוף. תוספים מסוג: ביספנולים, פתאלטים ו-PFAS – משבשים אנדוקריניים וגורמים לחוסר ויסות בתפקוד בלוטת התריס, רבייה, ומטבוליזם, סיכון מוגבר להשמנה, סוכרת, אנדומטריוזיס, וסוגי סרטן, ירידה בפוריות, בספירת הזרע ובאיכותו, סכנה לשיעור מוגבר של הפלות, לידת פגים, ומשקל לידה נמוך[3]. חולים שבעורקי צוואריהם חלקיקי פלסטיק זעירים – נמצאו כבעלי סיכון מוגבר לשבץ מוחי, מחלות לב וכלי דם ומוות. חלקיקי פלסטיק מחלחלים למי תהום, מזהמים את מקורות המים, הנחלים והים. מקור של כ- 60% מהפסולת במי הים היא פסולת שהשאירו אחריהם מבקרים בחופים! למעלה מ- 90% מהפסולת בחופים היא פלסטיק[4].
בישראל – סוגיית הפחתת הפלסטיק החד פעמי הפכה באופן שגוי ולא שייך לסוגייה פוליטית. חשוב להזכיר, שבכל העולם קיים קונצנזוס מדעי לגבי השלכותיו המזיקות של הפלסטיק החד פעמי על הבריאות והסביבה והחשיבות שבמעבר מכלים חד פעמיים לכלים רב פעמיים, בין היתר בשל הפחתת היקפי הטיפול בפסולת. פסולת הפלסטיק מעמיסה עומס מיותר על מטמנות האשפה, איסופה מהשטחים הפתוחים וחופי הרחצה ושליחתה להטמנה מכבידים מאוד על קופת הרשויות המקומיות.
אין ספק שמיסוי הכלים החד פעמיים פעל בסופו של דבר לטובת הבריאות והחיים של כולנו. יש רק להצר על כך שהוא לא לווה בהסברה מתאימה, ובסיוע בהטמעת המעבר לכלים רב פעמיים בקרב בכל הציבור, לרבות בחברה החרדית והערבית, דבר שיכול היה להפחית התנגדות, לתרום לבריאות, למאבק ביוקר המחייה ובניתוק התלות היקרה והמזיקה בכלים חד פעמיים.
כל מי שחפץ להיאבק ביוקר המחיה ורוצה לתרום לבריאות האדם, החי והסביבה חייב לדרוש משר האוצר, שלא לבטל את המיסוי כמהלך קבע, ולדרוש שיקשיב לחוות דעתם המקצועית של משרד הבריאות, המשרד להגנת הסביבה ומומחי בריאות, ביחס למהלך דרמטי זה.
מה עושים?
שולחים התנגדות להצעת משרד האוצר בצו "תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין התשפ"ה-2024", שמבקש לבטל לצמיתות את המיסוי על כלים חד פעמיים. מטרת שליחת ההתנגדות להגן על הסביבה והבריאות.
איך שולחים התנגדות?
- נכנסים עכשיו (אפשרי רק עד 28 בדצמבר 2024) למשרד המשפטים, אתר החקיקה הממשלתי > טיוטת צו תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין (תיקון מס'…), התשפ"ה-2024, באמצעות הלינק שלהלן.
- לוחצים על כפתור התחברות באמצעות כתובת מייל וסיסמה.
- גוללים לתחתית העמוד, כותבים הערה, ולוחצים על כפתור שלח.
- משפיעים על עתיד הסביבה והבריאות של כולנו!
לנוחיותכם טקסט מוצע
אני מתנגד.ת להצעת משרד האוצר בצו "תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין התשפ"ה-2024", שמטרתו לבטל לצמיתות את המיסוי על כלים חד פעמיים.
כולנו סובלים מנזקי פלסטיק בכל שלבי החיים: טרום לידה, בזמן הלידה, בילדות, ובבגרות. מוצרי פלסטיק כוללים תוספים העלולים לזלוג לגופינו במגע עם מזון ומשקאות, ובמגע של טקסטיל עם העור. כשהם חודרים לגופנו הם משבשים אנדוקריניים הגורמים לחוסר ויסות בתפקוד בלוטת התריס, רבייה, ומטבוליזם, סיכון מוגבר להשמנה, סוכרת, אנדומטריוזיס, וסוגי סרטן, ירידה בפוריות, בספירת הזרע ובאיכותו, סכנה לשיעור מוגבר של הפלות, לידת פגים, ומשקל לידה נמוך. חולים שבעורקי צוואריהם חלקיקי פלסטיק זעירים, נמצאו כבעלי סיכון מוגבר לשבץ מוחי, מחלות לב וכלי דם, ומוות.
חלקיקי פלסטיק מחלחלים למי תהום, מזהמים את מקורות המים, הנחלים והים ופוגעים אנושות במיליוני בעלי חיים בשנה. כ-60% מהפסולת במי הים לחופי ישראל מגיעה מפסולת שהשאירו אחריהם מבקרים בחופים! למעלה מ- 90% מהפסולת בחופים היא פלסטיק. פסולת הפלסטיק מעמיסה עומס מיותר על מטמנות האשפה, איסופה מהשטחים הפתוחים וחופי הרחצה ושליחתה להטמנה מכבידים מאוד על קופת הרשויות המקומיות.
אני מבקש.ת משר האוצר, שלא לבטל את המיסוי כמהלך קבע, לכנס דיון ולהקשיב לחוות דעתם המקצועית של משרד הבריאות, המשרד להגנת הסביבה ומומחי בריאות, ביחס למהלך דרמטי זה.
שתפו! 💪🏽🩵💚
[1] על פי ניתוח נתוני StoreNext
[2] סקר שביצעו עמותות "צלול" ו"אדם טבע ודין", בהובלת ד"ר גליה פסטרנק
[3] Belmaker et al, Israel Journal of Health Policy Research ,2024
[4] על פי מחקר שהתבצע ע"י ד"ר גליה פסטרנק מאוניברסיטת חיפה, במשך שלוש שנים בשמונה קטעי חוף, מבצת בצפון ועד לזיקים בדרום