צלול מתנגדת להארכת צו החסיון של קצא"א

בחודש הקרוב שוב יובא עניין הארכת צו החיסיון של חברת קצא"א לדיון בוועדת חוץ ובטחון. עמותת 'צלול' מתנגדת להארכת צו החיסיון המיוחד לקצא"א מהסיבות הבאות:

1. לקצא"א יש עבר רצוף של אירועי דליפה וזיהום ממתקניה- אירועים שגרמו נזקים שהוערכו במאות מיליוני ש"ח. לא יעלה על הדעת שחברה עם רקורד של עשרות ארועי זיהום- מהחמורים בתולדות המדינה, תמשיך להתנהל במחשכים.
2. קצא"א היא חברה ממשלתית, שמחויבת בשקיפות ציבורית, ואין אף חברה ממשלתית בישראל הנהנית מחיסיון דומה. דו"ח מבקר המדינה האחרון האיר על שורה של כשלים חמורים בהתנהלות הפיננסית והסביבתית של קצא"א. צו החסיון על פעילותה של קצא"א תורם להתנהלות קלוקלת זו.
3. קצא"א רוצה להגדיל את שינוע הנפט והדלקים באילת ואשקלון אך לא עומדת בדרישות הסביבתיות הנדרשות (ובשל החיסיון ממילא רב הנסתר על הגלוי). הנזקים מאסון זיהום ים, כתוצאה מהגדלת שינוע הנפט, יעלו מליארדים למשק הישראלי ועלולים לסכן את הבטחון הלאומי של ישראל, עקב השבתת מתקני התפלה ותחנות כוח.
4. שקיפות על פעילות קצא"א, כפי שנדרשת מכל חברה ממשלתית, היא הכרחית כדי להגיע להחלטות מושכלות המתכללות את סך הרווחים והנזקים האפשריים כתוצאה מפעילות שינוע הנפט, דרך ישראל, מנקודות מבט שונות: משקית, סביבתית, בריאותית כלכלית ובטחונית.
5. שקיפות נחוצה גם לפיקוח אפקטיבי על פעילותה, אשר אינו יכול להתקיים במלואו עקב צו החיסיון הנ"ל.
6. צו החיסיון מסייע לקצא"א ושלוחיה בפוליטיקה הישראלית, להסוות את האמת מאחורי פעילותה של החברה ולהפעיל לחצים כבדים על מנת להגדיל את שינוע הנפט דרך ישראל, שלא לצרכי המשק הישראלי- בניגוד לאמירות אחרות חסרות שחר. נזכיר שההוכחה לכך היא שכל מיכליות הנפט שעגנו באילת בשנים 2021 – 2023 (עד אוקטובר) הגיעו ריקות ויצאו מלאות. כלומר כולן העבירו נפט דרך ישראל ולא שמשו את משק הדלק שלנו. ההכנסות מעסקאות הנ"ל זעומות יחסית לנזקים מאירוע אסון זיהום נפט בים באשקלון או אילת. ביטול החיסיון יאפשר לקבל החלטות בנושא באופן שקוף וגלוי ולא במחשכים.
7. ביטול צו החיסיון יאפשר לכך שהיקפי כמויות הנפט המשונעים דרך מתקני קצא"א יהיו שקופים לציבור כדי למנוע החלטות שגויות ולאפשר פיקוח מירבי.