ותרו על הפלסטיק החד פעמי – אם לא למען הסביבה, למען בריאותכם/ לימור גורליק

"יולי ללא פלסטיק" ובאנגלית 'Plastic free July' היא יוזמה עולמית שנולדה במטרה להעלות מודעות לנזקים הסביבתיים והבריאותיים של הפלסטיק החד פעמי, ולסייע למיליונים ברחבי העולם להיות חלק מהפתרון למניעת נזקיו באמצעות הימנעות מהשימוש בו תוך אימוץ חלופות רב פעמיות מגוונות.

פעמים רבות אנחנו מדברים על הפלסטיק החד פעמי כאחד מאויבי הסביבה הגדולים. הפלסטיק מזהם לכל אורך חייו, החל משלב הייצור שפוגע ומזהם את הסביבה (הפלסטיק הוא תוצר לוואי של תעשיית הנפט), השימוש בו שברוב המקרים, תוך זמן קצר ביותר, הופך לפסולת שמוצאת את דרכה  למטמנות, שם היא אינה מתכלה למשך מאות שנים. במקרים רבים פסולת הפלסטיק החד פעמי מושלכת בחופים, בנחלים ובטבע ומשם מוצאת את דרכה אל הים.

מחקרים מראים ש 90% מהפסולת בחופים היא פלסטיק חד פעמי ו- 60% ממנה, מקורה במוצרי פלסטיק שמבקרים השאירו על החוף. פסולת הפלסטיק המגיעה לים, מתפרקת לחלקיקים קטנים (מיקרו וננו – פלסטיק), הפוגעים בבעלי החיים הימיים ובמקרים רבים חודרים אף אל גופם של בני האדם אם הם אוכלים דגים או בעלי חיים ימיים אחרים. מחקרים מוצאים חלקיקי פלסטיק גם באוויר שאנחנו נושמים וגם במי השתיה שלנו.

מעבר לפגיעה הסביבתית של פלסטיק חד פעמי חשוב לדעת שהוא מתפרק ומתפורר בחשיפה לשמש ובמגע עם מזונות ומשקאות חמים, עובדה שיש לה השלכות מרחיקות לכת על בריאות האדם. הכמויות העצומות של צריכת מוצרי פלסטיק חד פעמיים, המאפיינת את תרבות הצריכה בעולם ובישראל בפרט, עלולות לגרום לנזקים משמעותיים לבריאות האדם. חלקם אף מסכן חיים.
מחקר שבוצע באיטליה ופורסם במרץ 2024 ב"ניו אינגלנד ג'ורנל אוף מדיסין", גילה כי נבדקים שבכלי הדם שלהם נמצאו חלקיקי פלסטיק, חוו סיכון גבוה פי 4.5 לסיבוכים משמעותיים, כולל התקפי לב, שבץ מוחי או מוות, בהשוואה לאלה שבעורקים שלהם לא נמצאו חלקיקי פלסטיק. מחקר זה מצטרף לשורה של מחקרים נוספים המצביעים על קשר בין סיכוי לחלות במחלות שונות, חלקן מסכנות חיים, לבין הימצאות חלקיקי מיקרו וננו-פלסטיק בגוף האדם.

על פי מחקר שבוצע בקנדה, אדם שצורך מים מבקבוקי פלסטיק חד פעמי נחשף ל 90 אלף חלקיקי מיקרו-פלסטיק בשנה לעומת ארבעת אלפים חלקיקים, בגופו של אדם ששותה מי ברז. מחקר נוסף שבוצע באמסטרדם מצא מיקרופלסטיק במערכת הדם של בני האדם! חלקיקי ננו-פלסטיק אף נמצאו בדגי מאכל, בחלב אם, במלח ים ובצואת אדם.

במהלך כנס רופאים בכירים, חוקרים ואנשי בריאות ציבור שהובילה עמותת צלול, יחד עם איגוד רופאי בריאות הציבור, בבית החולים איכילוב, בינואר 2023, הסבירו מומחי הרפואה הבכירים על נזקי הפלסטיק החד פעמי: פרופ' (בדימוס) אילנה בלמקר, מאיגוד רופאי בריאות הציבור, אמרה שבעקבות חשיפה לחום, קרינת שמש ומים, תוספי פלסטיק משתחררים לסביבה ומגיעים לגופינו באמצעות מערכת הנשימה ומשם למערכות הלימפה, הדם ושאר חלקי הגוף. יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור, פרופסור חגי לוין, פירט כיצד הפלסטיק החד פעמי קשור למומים במערכות הרבייה אצל זכרים, אי פוריות גברית, ירידה באיכות הזרע, סרטן אשכים, מומים מולדים ועוד. פרופ' קרן תורג'מן, מהמכון לאנדוקרינולוגיה, מטבוליזם ויתר לחץ דם, מהפקולטה לרפואה בבית החולים איכילוב, אמרה שהביספנולים שבפלסטיק החד פעמי משפיעים על ירידה בגיל הווסת הראשונה, עלייה במקרי התבגרות מינית מוקדמת, עלייה בהשמנה, פגיעה בתאי לבלב, ירידה בפוריות, עלייה בשכיחות סרטן הערמונית, הפרעות התפתחותיות, בעיות קשב ריכוז וחרדה. הפתאלטים המצויים העיקר האריזות פלסטיק חד פעימות, קשורים להשמנה ותנגודת לאינסולין, פגיעה בייצור זקיקים בשחלות, גיל בלות מוקדם, פגיעה באשכים, ברמות הטסטוסטרון פגיעה בבלוטת התריס ועוד.

חודש יולי הוא אחד מהחודשים החמים בשנה. בפעם הבאה שנצטרך לבחור בין שתיית מים מבקבוק פלסטיק, או מכוס חד פעמית, בואו נזכור לא רק את הסביבה, שכבר טובעת בפלסטיק ופסולת, אלא גם את הבריאות שלנו, ונשקיע בחלופה רב פעמית, בריאה וטובה יותר גם עבורנו.

 לימור גורליק, מנהלת תחום פלסטיק ו"צלול בעסקים"