"גשם ראשון" או ליתר דיוק "נגר ראשון" הוא אחד מגורמי הזיהום השכיחים של רחובות הערים, הנחלים והים. הוא מכיל את זוהמת הרחוב ותעלות הניקוז, ולעיתים קרובות גם ביוב שנותר בתוך מערכות הניקוז. מאחר והחורף הישראלי מתאפיין בהפסקות ארוכות בין מופעי הגשם, התוצאה היא מספר אירועים של "גשם ראשון" בכל חורף שגורמים לזיהום ולסגירת חופים לרחצה.
אמנם הרשויות המקומית נוקטות בפעולות לצמצום הזיהום, באמצעות ניקוי מערכות הניקוז, הכבישים והמדרכות, אך אין בכך די. כדי לצמצם את הזיהום ואת כמות הנגר העירוני באירועי גשם ראשון על הרשויות לנקוט בעוד אמצעים:
- צמצום כמות הנגר: נטיעת עצים ושיחים שמחדירים את המים לקרקע וגורמים להתאדות המים (דיות), יצירת שעקרוריות (שלוליות), בניה באבנים משתלבות, גגות ירוקים, קירות ירוקים ועוד אמצעים תכנוניים. כל אלה מאפשרים השהייה, חלחול ואידוי הנגר כך שככמותו תפחת בעשרות אחוזים.
- הפעלת "תחנות מי קיץ": (לעיתים משאבות או מערכת הטייה גרוויטציונית) של מי הנגר במקום שהן קיימות, כך שישאבו את המים המזוהמים הנשטפים בתחילת הגשם ויטו אותם למערכת הביוב. במקום ש"תחנות קיץ" לא קיימות יש להתקין אותן בהתאם לכללים שיקבעו בכל רשות. הכללים חשובים על מנת שלא לייצר עודפי נגר במערכת השפכים מצד אחד, אבל לצמצם את זיהום הים והנחלים בגשם ראשון מצד שני.
אמנם "משאבות הקיץ" נועדו בראש ובראשונה למנוע כניסת ביוב ומזהמים לנחלים ולים בעונת הקיץ שלא יורד בה גשם, אך אפשר להמשיך ולהפעיל אותן בכל שעה הראשונה של ימי "גשם ראשון" ובכך לצמצם את זרימת הנגר המזוהם. אחר כך אפשר להשבית את המערכת עד לאירוע "גשם ראשון הבא".
"צלול" מבינה את החשש של הרשויות, תאגידי המים ומפעלי המט"שים מפני הזרמה של מי נגר מזוהמים אליהם, שכן עודף מים עלולים לגרום לקריסת הטיפול המבוסס על חיידקים. אלא שכדי להגן על התהליך הביולוגי אפשר לחשב את כמו המים המוזרמת ולמנוע בכך פגיעה משמעותית. באם המט"ש יקים בריכת השהיה ושיקוע לפני הכניסה אליו, הסיכון יפחת בצורה משמעותית. אך אין ספק שלשם כך יש לקבוע כללים ברורים ופרוטוקול מסודר ומוסכם. עמותת "צלול" מציעה למשרד להגנת הסביבה, רשות המים, הרשויות המקומיות ותאגידי המים לאמץ פתרון זה ולמנוע בכך זיהום "הגשם הראשון" בחופים בנחלים ואת סגירת החופים לרחצה.