תרגיל החירום של המשרד להגנת הסביבה: למרות האיומים המוכנות מצטמצמת

האיומים על הים התיכון ועל מפרץ אילת מאירוע דליפת שמן או תאונת קידוח הולכים וגדלים בעקבות כניסת תאגיד "שברון" לארץ ובעקבות ההסכם החדש בין חברת קו צינור אירופה אסיה (קצא"א) עם חברת "RED-MED" להעברת נפט מארצות המפרץ לאירופה דרך ישראל.
אך למרות הגידול בהיקף האיומים, השמירה על הים  לא גדלה בהתאם והמוכנות לא מספקת. 
בשנה הראשונה  לקיום התרגיל הלאומי, הוא דימה תשעה מוקדים בים שהצריכו עבודת אצירה ושאיבה במקביל באמצעות שלושה כלי שייט וציוד ייעודי לאצירת ושאיבת שמן  כפי שצפוי להיות באירוע שפך גדול.
השנה (2020) מתמקד התרגיל בפגיעה במכלית המובילה כ-200 אלף טון גולמי לנמל קצא"א באשקלון, כששפך הנפט מתפשט ועושה דרכו לחופי המדינה.
לאור החוזה החדש של קצא"א עם מדינות המפרץ, טוב שיתרגלו דליפה שלהם, אבל התרגיל צריך להתבצע לאורך כל חופי ישראל, לפחות עד לאזור תל אביב והרצליה.
עמותת צלול מתריעה מזה שנים על המוכנות הירודה של המשרד להגנת הסביבה, על אי אישור חוק התלמ"ת (תכנית לאומית למוכנות ותגובה על אירועי שפך) ועל המחסור בציוד שיתן מענה מספק למקרה של אסון קידוח או דליפה ממכלית. על המשרד להגנת הסביבה להיות ערוך בכל העת לתרחיש חמור הרבה יותר ולהיות מסוגל לטפל בכמה מוקדי זיהום בו זמנית – תרחיש שהוא בעל סבירות גבוהה ביותר במיוחד בהתחשב בפיקוח הלא מספק שמפעילה המדינה על הקידוחים והאיומים הבטחוניים על התשתיות שלה.

סיכום התרגיל

 התרגיל  התיחס לפיגוע סייבר במיכלית נפט שגורם לשפך מכוון בים. בתרגיל השתתפו 14 רשויות מקומיות – מתוך 22 רשויות חופיות, לחלקן היתה זו השתתפות ראשונה. את הפעילות מימן גורם חיצוני.

מסקנות התרגיל:

  1. אין מספיק אתרי הטמנה לחול שהזדהם בעקבות דליפת הנפט או המזוט הכבד ואין הגדרה מחייבת להקמת אתרים מסוג זה שחייבים להיות להיות אטומים לחלחול למי תהום.
  2.  למשרד להגנת הסביבה אין מספיק ספינות לטיפול בשפך שמן בים – המשרד משתמש בספינת המחקר "בת גלים" המשרתת את המכון לחקר הימים והאגמים (חיא"ל) שאינה מתאימה לטיפול בשפך שמן בים, בסירה שבבעלות עמותת "אקואושן" שמטרתה לזהות ולעקוב אחר התקדמות השפך ולכוון את הספינות והציוד לטיפול כתם השמן, וכן בכלי השייט  של חברת חשמל, נובל אנרג'י והנמלים. באירוע גדול אי אפשר  יהיה לסמוך על כלים אלה בלבד ויש הכרח להצטייד בכלי שיט וציוד באחריות היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית – כפי שקובעת התלמ"ת.
  3. כל הפעילות  של הרשויות נעשית על בסיס וולונטרי ויש לדאוג לתקצוב מתאים.