"צלול" קוראת לממשלה לחזור בה מהחלטתה להרחיב את שינוע הנפט שמתכננת חברת "קו צינור אירופה אסיה" (קצא"א) באילת ובאשקלון בניגוד גמור לעמדות מומחים ומבקר המדינה. במציאות הביטחונית הקיימת (בשבוע שעבר יורט טיל חות'י) הגדלת השינוע שלא נועדה לשרת את משק האנרגייה הישראלי, היא סיכון בלתי נסבל ובלתי סביר לתושבי הדרום וכלל אזרחי ישראל. לקריאה זו שותפים ראשי רשויות בדרום, "פורום רשויות החוף" ושורה ארוכה של אנשי מקצוע בתחומי הבריאות, אקולוגיה ומדע.
בקשה זו באה על רקע החלטת הממשלה מ-9 בדצמבר 2024 לבטל את מדיניות "אפס תוספת סיכון למפרץ אילת" של המשרד להגנת הסביבה ולהגדיל פי כמה את שינוע הנפט של חברת קצא"א דרך ישראל. חוות הדעת של האלוף (במיל') גיורא איילנד קובעת שפגיעה במתקני קצא"א ודליפת נפט באשקלון או אילת עלולים לגרום לנזקים ביטחוניים וכלכליים כבדים: להשבית את מתקני ההתפלה והאנרגייה, לגרום לדליפת חומרים מסוכנים, לסכן ערכי טבע, לפגוע בבריאותם של מאות אלפי אזרחים המתגוררים בסמוך לחוות המכלים ולצינורות ואת יחסי החוץ של ישראל עם שכנותיה. הרווח המועט שצפוי לקצא"א וקופת האוצר מהגדלת שינוע הנפט – 11.5 -25 מיליון דולר לשנה בלבד אינו מצדיק את הסיכון העצום ואת העלויות האסטרונומיות של הנזקים. מלחמת "חרבות ברזל" הוכיחה שבידי אויבי ישראל כוונות ויכולות מוכחות לפגוע בצורה מדויקת במטרות באזור אילת ואשקלון. מכלית נפט היא מטרה נוחה ואטרקטיבית בשל הנזק הכלכלי והתודעתי. לדברי איילנד: "העובדה שמשרד ראש הממשלה הוציא דוח הממליץ על הגדלת שינוע הנפט לאילת בזמן מלחמת "חברות ברזל" ולא שקלל את התרחיש הביטחוני – היא לא פחות ממדהימה…"
דוח מבקר המדינה –(שפורסם לאחרונה) קובע שקצא"א כושלת בפיקוח על עבודות תשתית, בתחזוקה שוטפת, במילוי הוראות החוק והנחיות הרגולטורים השונים. למרות שורה של דליפות שגרמו לנזקים במאות מיליוני שקלים: זיהום ים, פגיעה באלמוגים, זיהום אויר ומטרדי ריח קשים באשקלון ואילת, היא אינה מצמצמת את הסיכון. הדוח מבהיר שלאור השינויים במשק האנרגייה יש לבחון מחדש את פעילות החברה והעברתה לאחריות משרד האנרגייה.
רצונה של חברת קצא"א להגדיל את שינוע הנפט דרך מפרץ אילת לא קשור לצרכים האנרגטיים של מדינת ישראל. מדובר בשינוע של נפט דרך ישראל[1]. ועל כן, ברור, שהסיכון הנוסף שקצא"א מבקשת להשית על אזרחי ישראל אינו קשור בשום צורה לצרכי המשק הישראלי ואין בו כדי להשפיע על היותה של ישראל ערוכה למצבי חרום. גם שבמלחמת חרבות ברזל בוטלו המגבלות על שינוע נפט דרך מפרץ אילת, כל עוד הוא נועד לצרכי המשק בישראל, בפועל לא נכנסו כל מיכליות נפט לנמל קצא"א באילת בשל האיום החות'ים מאז נובמבר 2023.
לסיכום, הרווח המועט שצפוי לקצא"א וקופת האוצר מהגדלת שינוע הנפט אינו מצדיק את הסיכון העצום ואת העלויות האסטרונומיות של הנזקים בבריאות ובנפש שעלולים להיגרם.