עמותת צלול קוראת לשמור על השונית של מפרץ אילת לא רק בשל חשיבותה כבית גידול ייחודי וכאתר תיירות, אלא גם כגרעין הרבייה העתידי של שוניות העולם.
אם תחזיות המדענים יתאמתו, קיים סיכוי רב שהשוניות של ים סוף יהיו מהבודדות שיצליחו לשרוד את תופעת ההתחממות, שכילתה עד כה כ-50% משוניות העולם
מה פוגע באלמוגים?
- על-פי מחקרים מדעיים של השנים האחרונות, הגורם המרכזי לפגיעה בשוניות האלמוגים, בנוסף לפגיעות פיזיות, הוריקנים וזיהום, הוא שינוי האקלים, שגורם לעלייה בטמפרטורה של הים.
- על-פי תחזיות של מדענים מובילים, כבר כיום כ-20% משוניות העולם נפגעו בצורה קשה עד בלתי הפיכה. אם לא יינקטו צעדים למיתון שינוי האקלים, 95% משונית המחסום הגדולה באוסטרליה תכחד, וכך גם שוניות נוספות ברחבי העולם.
מה מיוחד בשוניות של ים סוף?
- בכל רשימה עולמית המדרגת את השוניות היפות בעולם, נמצאות השוניות של ים סוף במקום גבוה – החור הכחול בדהב, שמורת ראס מוחמד בדרום סיני (שארק ריף ויולנדה ריף), ג'קסון ריף במיצרי טיראן, איי האחים בדרום מצריים ועוד. מכאן, החשיבות הגדולה לשמירתן לא רק כמאגר גנטי עתידי לשוניות העולם אלא גם כפנינת טבע ייקרת ערך.
- על-פי מחקרים, ובראשם מחקר ישראלי-שוויצרי, שפורסם ב-2017, (שיתוף פעולה בין הפקולטה למדעי החיים באונ' בר אילן והמכון הבינאוניברסיטאי למדעי הים באילת ואוניברסיטת לוזאן, שוויץ) היא בעלת סיכויים גבוהים לשרוד את התחממות הים.
- לדעת המדענים בשיאו של עידן הקרח האחרון, שהסתיים לפני כעשרת אלפים שנה, הושמדו כל האלמוגים בים סוף עקב תנאי מליחות קיצוניים. אלא שלפני כ-6,000 שנה החלו אלמוגים חדשים להיכנס למיצר באב אל מנדב, בקצהו הדרומי של הים. האלמוגים שהצליחו לשרוד את החום הקיצוני באזור והגיעו לגיל רבייה, נדדו צפונה והתיישבו בחלקים הצפוניים של המפרץ. אלמוגים אלה, אשר ששרדו בטמפרטורות הגבוהות של דרום ים סוף, מסוגלים לשרוד היטב במפרץ אילת הקר יותר, גם כאשר הטמפרטורות בו עולות בכמה מעלות, כפי שקורה וצפוי לקרות בעשורים הבאים.
- במסגרת המחקר, חשפו החוקרים במשך שישה שבועות אלמוגי שיחן שכיח Stylophora pistillata הנפוצים במפרץ אילת, לתנאי טמפרטורה הגבוהים בשתי מעלות מהמקובל כיום ולחומציות גבוהה ומצאו שהשיחן הצליח להפגין עמידות גבוהה מפני העלייה בטמפרטורה והעלייה בחומציות ללא סימנים של הלבנה. מכאן חשיבותם הרבה לדורות הבאים של אלמוגי בעולם.
- גם אם השוניות יצליחו לשרוד את שינוי האקלים, הן לא יצליחו לשרוד זיהום ממקורות שונים – בניית תשתיות, הזרמת שפכים ונגר, תאונות שמן, אך גם זיהום הנגרם ממיקרופלסטיק חומרים קוסמטיים ועוד. לכן, יש חשיבות עליונה לשמור על המפרץ נקי מאיומים ככל האפשר.
מה עושה צלול?
יזמה עבודה הממפה את האיומים על המפרץ: חקלאות ימית בצפון אילת, המזרימה פלט בריכות לים, העתקת הנמל בעקבה, הקמת צינור נפט מעירק לעקבה. אך גם מיקרופלסטיק, חומרי קוסמטיקה ועוד.
מתכננת עבודה כלכלית שתכמת את ה"ערך" של שוניות האלמוגים לאזור מבחינת השמירה על מגוון המינים, תיירות, תעסוקה, תפקידה החשוב כגרעין רבייה ועוד. במטרה להוכיח את הערך הרב של השמירה על המפרץ.
הצילו את האלמוגים!
חתמו על העצומה הדורשת משר החקלאות לבטל את התוכנית להקים ברכות דגים במפרץ אילת. הברכות ישאבו מים מהמפרץ ויזרימו לתוכו פלט מזוהם בחומרי הזנה, תרופות והפרשות דגים. התוכנית היא מכת מוות לשונית האלמוגים הצפונית בעולם.