יוזמה עולמית "Plastic Free July" מעלה מודעות לנזקים הסביבתיים והבריאותיים של הפלסטיק החד פעמי ומעודדת מיליונים ברחבי העולם להימנע משימוש בו תוך אימוץ חלופות רב פעמיות מגוונות
פלסטיק חד פעמי: אויב הסביבה
הפלסטיק החד פעמי מזהם לאורך כל מחזור חייו, מהייצור המזהם והפוגע בסביבה (שהוא תוצר לוואי של תעשיית הנפט), ועד לשימוש הקצר שהופך במהרה לפסולת שאינה מתכלה במשך מאות שנים. פסולת זו מוצאת את דרכה למטמנות, לחופים, לנחלים, ולטבע, ומשם אל הים.
נזקים סביבתיים
מחקרים מראים כי 90% מהפסולת בחופים היא פלסטיק חד פעמי, ו-60% ממנה מגיע ממוצרי פלסטיק שהשאירו מבקרים על החוף. פסולת הפלסטיק המתפרקת לחלקיקים קטנים (מיקרו וננו-פלסטיק) פוגעת בבעלי החיים הימיים וחודרת גם לגוף האדם דרך צריכת דגים או בעלי חיים ימיים אחרים. חלקיקי פלסטיק נמצאו גם באוויר שאנו נושמים ובמי השתייה שלנו.
נזקים בריאותיים
מעבר לנזקים הסביבתיים, ישנם נזקים משמעותיים לבריאות האדם הנגרמים מהפלסטיק החד פעמי. פלסטיק מתפרק ומתפורר בחשיפה לשמש ובמגע עם מזונות ומשקאות חמים, מה שמשחרר תוספי פלסטיק מזיקים לגוף האדם.
מחקרים מראים
מחקר איטלקי שפורסם במרץ 2024 ב"ניו אינגלנד ג'ורנל אוף מדיסין" גילה כי נבדקים שבכלי הדם שלהם נמצאו חלקיקי פלסטיק חוו סיכון גבוה פי 4.5 לסיבוכים משמעותיים, כולל התקפי לב, שבץ מוחי או מוות, בהשוואה לאלה שבעורקים שלהם לא נמצאו חלקיקי פלסטיק. מחקר נוסף בקנדה הראה שאדם הצורך מים מבקבוקי פלסטיק חד פעמי נחשף ל-90 אלף חלקיקי מיקרו-פלסטיק בשנה, לעומת 4,000 חלקיקים בלבד בגופו של אדם ששותה מי ברז. באמסטרדם נמצאו חלקיקי מיקרופלסטיק במערכת הדם של בני האדם, ואילו חלקיקי ננו-פלסטיק נמצאו בדגי מאכל, בחלב אם, במלח ים ובצואת אדם.
עדויות מכנס מומחים
בכנס רופאים בכירים, חוקרים ואנשי בריאות ציבור שהתקיים בינואר 2023 בבית החולים איכילוב הסבירו מומחי רפואה בכירים על נזקי הפלסטיק החד פעמי. פרופ' (בדימוס) אילנה בלמקר, מאיגוד רופאי בריאות הציבור, הסבירה על חשיפת תוספי פלסטיק לגופנו דרך קרינת שמש, חום ומים, וההשפעות על מערכת הנשימה, הלימפה, הדם ושאר חלקי הגוף. פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור, פירט על הקשר בין הפלסטיק החד פעמי למומים במערכות הרבייה, אי פוריות גברית, ירידה באיכות הזרע, סרטן אשכים, מומים מולדים ועוד. פרופ' קרן תורג'מן הוסיפה על השפעת הביספנולים שבפלסטיק החד פעמי על התבגרות מינית מוקדמת, השמנה, פגיעה בתאי לבלב, ירידה בפוריות, סרטן הערמונית ועוד.
בריאותנו בידינו
יולי הוא אחד החודשים החמים בשנה. בפעם הבאה שנצטרך לבחור בין שתיית מים מבקבוק פלסטיק או מכוס חד פעמית, נזכור לא רק את הסביבה שכבר טובעת בפלסטיק ופסולת, אלא גם את הבריאות שלנו. נשקיע בחלופה רב פעמית, בריאה וטובה יותר גם עבורנו וגם עבור הסביבה.
לימור גורליק, מנהלת תחום פלסטיק ו"צלול בעסקים"
מיקרו פלסטיק ואיי פלסטיק בים
תמונות: אימיג' בנק ו-SHUTTERSTOCK