"צלול ברשויות" הוא מיזם של עמותת "צלול" שמעניק כלים להתמודדות עם זיהומי ים, חופים ונחלים ומניעתם, ניהול יעיל וסביבתי של מערך הפסולת, הגנה על ערכי טבע ונוף ושמירה על בריאות הציבור. הפעילות מתמקדת בתחומי מים, ניקוז ושפכים, פסולת וצמצום כלי פלסטיק חד פעמיים. מטרת המיזם היא לסייע לרשויות לשפר את ביצועיהן הסביבתיים ולהיערך למשבר האקלים באמצעות הענקת ידע, כלים מקצועיים ודרכים מעשיות להתמודדות עם זיהומים סביבתיים. "צלול" מאמינה שלרשויות המקומיות יש תפקיד חשוב ומרכזי במזעור השפעותיו של משבר האקלים באמצעות מניעת בזבוז משאבים וצמצום זיהומי מים ופלסטיק הפוגעים בבריאות האדם והסביבה.
המיזם שאורכו שלוש שנים (2024 -2026) מתאפשר במימון "האיחוד האירופי" ובשיתוף ארגון הגג "חיים וסביבה". במהלך שנת 2024 נבחרו חמש רשויות מתוך 48 רשויות שהגישו את מועמדותן למיזם. "צלול" גיבשה תוכנית פעולה ייעודית לפי צרכיה הספציפיים של כל רשות.
בנוסף לליווי צמוד לרשויות שנבחרו המיזם מציע כלים ושירותים הפתוחים לכלל הרשויות בישראל וזמינים באתר זה (ראו בהמשך). עמותת "צלול" שצברה במשך 25 שנות קיומה ידע וניסיון בעבודה עם רשויות מקומיות ובמסגרת המיזמים: "עיר ללא פלסטיק", "השפעה מקומית" ו"צלול בעסקים", שמחה לשתפם במטרה לסייע לרשויות נוספות לשפר את ביצועיהן הסביבתיים למען חסינותן ובריאות תושביהן.
בכל שאלה אנו צרו איתנו קשר office@zalul.org.il
פרויקט "צלול ברשויות" מציע כלים ושירותים שהשימוש בהם ישפר במידה ניכרת את השמירה על הסביבה ויחסוך במשאבים לרשויות המקומיות, לתאגידי המים והביוב, למט"שים ולציבור כולו.
באמצעות נטילת דגימות מהנקזים העירוניים שמזרימים מי גשם לנחלים ולים ושליחתם לבדיקות מעבדה, חשפה "צלול" חיבורים צולבים בין מערכות הנגר והביוב בערים השונות.
החיבורים הצולבים גורמים לחדירת ביוב לצינורות הניקוז ולזרימת מי גשם מהולים בביוב לים ולנחלים. בנוסףהחיבורים הצולבים גורמים לחדירת מי גשם למכונים לטיפול בשפכים ולהרס תהליך הטיפול בהם שמבוסס על חיידקים.
קראו את חוות דעת של היועץ המשפטי של "צלול", עו"ד אריאל אלסנר, שמפרטת את סמכויות התאגידים והרשויות המקומיות שלא הקימו תאגיד לניתוק חיבורים צולבים במטרה להשיג הפרדה מלאה בין המערכות ולמנוע הזרמת ביוב לים ולנחלים ומי גשם למט"שים.
לרשויות המקומיות ולתאגידי המים והביוב סמכויות רבות שמאפשרות להם לחייב את ניתוק החיבורים הצולבים בין מערכות הנגר והביוב. היועץ המשפטי של עמותת "צלול" כתב חוות דעת שבה מפורטות הסמכויות
הגשם הראשון – או ליתר דיוק הנגר הראשון של החורף שבא בעקבות קיץ ארוך ושחון מכיל זיהום רב: אבק, שמנים ודלקים, פסולת, גללי בעלי חיים ועוד ועוד. כשהגשם הראשון מגיע לנחלים ולים הוא גורם לזיהום קשה ולסגירת חופים לרחצה. כדי לצמצם את התופעה למינימום האפשרי על הרשויות לנקוט במספר פעולות: לנקות את רחובות הערים, לאסוף את הפסולת כדי למנוע את הגעתה לים ועוד ועוד. להלן הפעולות הנדרשות שימנעו את התופעה הקשה של הזיהום.
פרויקט "צלול ברשויות" מסייע לרשויות מקומיות לטפל בצורה יעילה בפסולת ולצמצם את השימוש בפלסטיק חד פעמי. אחת הדרכים להשגת מטרה חשוב זה היא אימוץ חוק עזר עירוני האוסר על הכנסת פלסטיק חד פעמי לחופים. כידוע, הים הוא סביבה רגישה לזיהום. כשהפלסטיק נחסף לשמש ולגלי הים הוא מתפרק למיקרופלסטיק הוא אויב מושבע של הסביבה הימית ושל הבריאות שלנו. לכן חשוב כל כך למנוע הכנסת פלסטיק חד פעמי לחופים.
להלן מדריך לאימוץ חוק עזר עירוני האוסר הכנסת פלסטיק חד פעמי לחופי הרחצה.
כחלק מהניסיונות למנוע את קריסת המצוק החופי וכחלק מהרצון לשמור על החול החופי מתכננות רשויות להקים שוברי גלים בולטים שלדעת רבים הם פתרון שיוצר בעיות חדשות רבות.
במטרה לבחון סוגיה זו הזמינה "צלול" עבודה של מומחים שקבעו ששוברי גלים עלולים לסכן את המתרחצים, לפגוע בסביבה החופית ולתרום לזיהום הים. לחליפין הציעו להקים שוברים מטובעים או שוניות מלאכותיות בתוספת הזנת חול. חוות הדעת להלן.
למעלה מ-60 עובדי רשויות מקומיות, רשויות ניקוז וחברות השתתפו ביום עיון שעסק בדרכים למניעת זיהום נחלים, חופים וים מביוב ונגר עירוני. בכנס הוצגו מגוון רחב של פתרונות להתמודדות עם בעיית זיהום בין השאר התמודדות עם החיבורים הצולבים הגורמים להזרמת ביוב מזוהם לנחלים ולים.
מטרת הכנס הייתה למצוא דרכים לצמצום הפסולת ופתרונות יצירתיים לטיפול בפסולת – שאינם הטמנה. בכנס השתתפו כ-70 איש ואישה והוא כלל הרצאות של מומחים מתחומים שונים, הצגת פרויקטים סביבתיים שנחלו הצלחה ובסיום נערך רב שיח.
"כנס משפיעים 2024 – כוחה של קהילה" על שם אופיר אלון, פעיל סביבתי אהוב ומוערך, התקיים ב-20 בספטמבר 2024 במוזיאון הימי בחיפה והשתתפו כ-130 פעילים ופעילות סביבתיים וחברתיים מכל רחבי הארץ. הכנס נפתח בהרצאה של עו"ד חיה ארז בנושא "שימוש בכלים משפטיים לשינוי סביבתי". ההבדל בין עתירה מינהלית ותביעה ייצוגית, ונמשך עם פאנלים וסדנאות בנושאים מגוונים: שמירה על הים מפני זיהום, קידום חוק התלמ"ת, שמירה על חופים פתוחים, ניטור הסביבה באמצעות מדע אזרחי ואתגרי זיהום האוויר והבנייה במפרץ חיפה.
הירשמו כדי לקבל דיווחים על מה עושה העמותה ומה אתם יכולים לעשות כדי לעזור:
* בהרשמה זאת יש אישור לקבלת דיוור.