נחלי הצפון הזורמים לכינרת - שניר, דן, ירדן, משושים, יהודיה, דליות, סער ואחרים, סובלים מזיהום שמקורו בבקר שרועה באזור, מערכות ביוב ישנות וגלישות של ביוב בימי גשם - תוצאה של חיבורים צולבים. התוצאה - אזהרות חוזרות ונשנות מפני כניסה למים וסיכון בריאותי לציבור
מקורות הזיהום בנחלי הצפון אינם שונים בהרבה מאלה שבשאר אזורי הארץ, אלא שנחלי הצפון הם כמעט היחידים בארץ שאפשר להיכנס אליהם במשך כל ימות השנה והם היחידים שזורמים בקיץ ומושכים קהל רב
- גלישת ביוב ועודפי קולחים ממאגרים: באגן הכינרת 38 מאגרי קולחים בנפח של כ-7.5 מלמ"ק. בשל ניצול לא מלא בשנים גשומות, נפח לא מספיק בשנים ברוכות בגשם וחיבורים צולבים הגורמים לחדירת מי גשם למאגרים – מגלישים בעלי המאגרים קולחים וביוב לנחלים ולכינרת.
- תקלות במערכות הביוב: קורות לא אחת בתחנות הסניקה ובאזורי התעשייה וגורמות להזרמת שפכים לנחלים ולכינרת.
- בקר רועה וחזירים: על פני כ-800 אלף דונם של שטחי מרעה באגן הכינרת מפוזרים כ-30 אלף ראשי בקר הרועים בשטח הפתוח. המדינה אמנם מימנה הרחקת שקתות מגדות הנחלים, אך המהלך לא הושלם. התוצאה היא פרות הרועות על שפת המים ולעיתים נכנסות לנחלים. אגף כינרת ושימור מקורות מים במכון לחקר ימים ואגמים לישראל (חיא"ל) ערך ב-2023 סקר ב- 28 נקודות לאורך הנחלים בשיטת MST – המאפשרת לאבחן ולכמת את מקור הזיהום באמצעים מולקולריים ולקבוע את מקורם – אדם, חזיר או בקר. הסקר מצא שמקור הזיהום המשמעותי ביותר באתרים בעלי הזיהום הגובה ביותר בוא בקר. בשאר המקומות נמצא שמקור הזיהום הוא בשילוב בין בקר וחזירים. זיהום נמצא גם באתרים שבהם הוצבו שקתות להגמעת הבקר, שמטרתן להרחיק את הפרות מהמים ונראה שלא היתה להן השפעה כפי שאפשר היה לקוות. בחודש אוקטובר, שבו יש עלייה בכמות המטיילים נמצאה עלייה של הזיהום ההומאני (בני אדם). יש לציין שהמחקר בוצע בתקופת הקיץ והסתיו היבשים. יש להניח שדיגומי חורף היו מוצאים גם השפעה של ביוב סניטרי, שהוא תוצאה של חיבורים צולבים בין מערכות הנגר והביוב. מסקנת המחקר היתה שיש להרחיב את כמות הדגימות ולפרוס אותן לאורך כל השנה.
- רפותות ודירים: באגן 86 רפתות מושביות שבהן כ-4,700 חולבות ו-19 רפתות קיבוציות שבהן כ-7,000 חולבות. סה"כ 11,700 פרות. אמנם רוב הרפתות הוסדרו במסגרת הרפורמה ברפת של משרד החקלאות, אך למרות זאת תשטיפים רבים מוזרמים לסביבה. בתחום שטחי המרעה, וגם מחוץ להם, פזורים מבנים המשמשים כמפטמות ומכלאות לפיטום עגלי הבקר או לטיפול בו. תשטיפי הזבל ממבנים אלה גורמים לזיהום כבד המוסע לנחלים ולכינרת. ועדה בינמשרדית פועלת לגיבוש פתרונות מתאימים ולגיוס תמיכה תקציבית לפתרון בעיה זו. מקור: איגוד ערים כינרת.
- לולים: ברחבי האגן מצויים לולים רבים – פטם ומטילות. הזיהום נובע בעיקר מזבל העופות המצטבר, שטיפת הלולים וכן ממטמנות לפגרי עופות.
- מגע במים של עופות: תופעה שטרם נחקרה בצורה יסודית ואין לדעת את היקפה והשפעותיה.
- זיהום משטחים המושקים בקולחים: כמות הקולחים השנתית המנוצלת להשקיה כ-10 מלמ"ק, שהם כ-50% מכלל השפכים המיוצרים באגן. השקיה בקולחים בעודף גורמת לזרימתם לנחלים.
- זיהום חוצה גבולות: משטח לבנון לנחלים חרמון, שניר ועיון – ביוב סניטרי, קולחים ושפכים מתעשייה קלה.
- נופשים ומטיילים: מאות אלפים בכל שנה.
סיבה נוספת לזיהום – מיהול נמוך של המים
- ירידה בכמויות המשקעים – משבר האקלים בא לידי ביטוי בירידה בשפיעת המעיינות הגדולים: דן, בניאס ושניר (עמיר גבעתי ודני רוזנפלד).
- עלייה בצריכת המים לשתייה ולחקלאות – לפי נתוני רשות המים, במהלך 30 השנים האחרונות חלה עלייה של יותר מ–25 מלמ"ק בשנה בצריכת המים לצורכי חקלאות, שאחראית ל–22% מההפחתה בכמות המים הזורמת בנחלים (רימר 2011).
- ירידה בספיקת המים בין עונות השנה – ספיקת הירדן בחורף כ- 210 מ"ק לשנייה. במהלך הקיץ יורדת הספיקה ל- 6 – 7 מ"ק לשנייה (נתוני רשות המים) – עובדה שיש לה השפעה רבה על מיהול הזיהום ורמת הזיהום. בנחל צלמון ירדה השפיעה משמונה מלמ"ק בשנה ל-1.2 מלמ"ק בשנה (19%) בעקבות תפיסת מעינות. ירידה בספיקה גורמת לעליית ריכוז החיידקים. עליית הטמפרטורה של המים גורמת לפריחה של חלק מהחיידקים ולדעיכה של אחרים (אביטל גזית).
- הבדיקות שמבצעים משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה נערכות בתדירות נמוכה – פעמיים בחודש בלבד, גם בתקופת הקיץ. כתוצאה מכך האזהרות חלות על רוב הנחלים כמעט בכל ימות השנה – עובדה שגורמת לחוסר אמון בקרב הציבור.
- באתר משרד הבריאות כתוב: "רחצה במקור מים מזוהם עלולה לחשוף את המתרחץ לזיהומים הגורמים לתחלואת מעיים ולמחלות נוספות. אנשים בעלי מערכת חיסון מוחלשת נמצאים בסיכון גבוה יותר לתחלואה קשה ולכן קיימת חשיבות רבה לבירור מידע אודות אתר הרחצה טרם הכניסה. רחצה במקור מים מזוהם או במקור מים שאינו נבדק אינה בטוחה.
- "אין אפשרות ממשית לאכוף כניסת מטיילים לאורך ערוצי הנחלים. מלבד הפרסום באמצעי התקשורת, נדרשים מנהלי האתרים בהם מתקיימות פעילויות של נופש ורחצה, להזהיר את הקהל המגיע לאתרים".
תוכניות להעברת מים לאזור
בשנים האחרונות אנו עדים לפחיתה בכמות הגשמים, בעיקר באזור הצפון, עובדה הגורמת לירידה דרמטית בכמות המים הזורמים בדן, בבניאס וביתר נחלי הצפון, שגורמת לירידה בכניסת מים לכינרת ולירידה במפלס האגם. אמנם חורף 2018-2019 נחשב לברוך גשמים, אך חשוב לזכור שהוא בא בעקבות חמש שנות בצורת קשות, של-פי התחזיות עלולות לחזור גם בעתיד בעיקר בעקבות משבר האקלים. אם לא די בכך, גם החקלאים באזור מעלים כל העת את דרישותיהם למים במטרה להגדיל את שטחי החקלאות, עובדה הגורמת לעלייה בגירעון המים ולדלדול קשה בכמות המים הזורמים בטבע.
כתשובה לבעייה זו יזמה הממשלה ביוני 2018 תוכנית לתגבור אספקת המים לגליל העליון ולאגן כינרת, שבמרכז שינוי כיוון זרימת המים, כך שבמקום שהכינרת תספק מים למרכז ולדרום הארץ (בימי השיא סיפקה הכינרת כ- 400 מיליון מ"ק בשנה), מים מותפלים יזרמו מהים התיכון לכינרת. התוכנית כוללת הקמת מתקנים מראש העין למאגר אשכול,שיהפכו את כיוון הזרימה במוביל הארצי שיעביר לצפון הארץ עודפי מי ים מותפלים ממתקני ההתפלה בחדרה, שורק ובעתיד גם ממתקן ההתפלה המתוכנן בחוף הגליל המערבי.
מכתב עמותת צלול למועצת רשות המים - נובמבר 2019
עמותת צלול פנתה במכתב לחברי מועצת רשות המים בבקשה שלא לקבל את הפרשנות של הנהלת רשות המים להחלטת הממשלה 3866 מיוני 2018, "לבחון תוכנית לחיבור האזורים המנותקים למערכת הארצית לטובת יצירת אמינות מלאה לאספקת מי שתייה ולהגדלת אמינות אספקת המים לחקלאות, טבע ותיירות באזורים אלה".
יצויין, שבעשורים האחרונים קיימת מגמה של פחיתה בכמות המים הנכנסים לאגם הכינרת. תופעה שהתגברה בחמש השנים האחרונות שהתאפיינו ברצף של בצורות. לדעת מומחים, מדובר בתופעה שרק תלך ותגבר בעקבות משבר האקלים הפוקד את העולם כולו, ובמיוחד את האזור שלנו.
לדעת עמותת צלול, עמדת הנהלת הרשות, לפיה יש להוסיף תחילה נפח איגום לתפיסת שיטפונות, באמצעות הקמת מאגרים ומאגרי צד בנפח של 15 מיליון מ"ק באזור מעלה כינרת, ורק בשלב מאוחר להקים צינור המזרים מי כינרת ולא מים מותפלים, לאזורים אלה, היא מוטעית מיסודה ולא רק שלא תפתור את מצוקת המים בצפון הארץ, אלא שבסופו של דבר תפגע בחקלאים, בנחלים, במגוון הביולוגי הרגיש באזור.
ואכן, ביוני 2018 החליטה הממשלה (החלטה 3866) לחבר את הכינרת ואת אזור מעלה כינרת למערכת הארצית. כהמשך להחלטה זו, החלו רשות המים וחברת מקורות לקדם תכניות לתגבור אספקת המים לאגן הכנרת, וביניהן תכנית אב בנושא "תגבור אספקת מים לגליל העליון ואגן הכנרת". התכנית בוחנת את כיווני זרימה ומתקני הולכת ואספקת המים שיידרשו, בהינתן המשך המגמה של פחיתה בהעשרה הטבעית (מילוי חוזר) וכדי לשמור על לא פחות מ‑500 מיליון מטרים מעוקבים של כניסות מים לאגן הכנרת בשנה בממוצע. אלא, שבמקום לפעול לחיבור מעלה כינרת למערכת הארצית, מקדמת רשות המים תוכנית להקים מאגרים לתפיסת נגר וגשם ורק בשלב מאוחר יותר להקים צינור שיוביל מי כינרת לאזור המנותק שבמעלה כינרת.
לדעת "צלול", עמדת הנהלת הרשות, התומכת בהקמת מאגרים תחילה, מתעלמת ממשבר האקלים, הגורם לפחיתה בכמות המשקעים ולשינוי בפיזורם. מכאן, שלמרות השקעה של מיליונים רבים, המאגרים יתמלאו הרבה פחות מהמתוכנן, יתפסו שיטפונות ויפרו את משטר הזרימה הטבעי של הנחלים החשוב לקיומה של המערכת האקולוגית. המאגרים יתפסו שטחי קרקע גדולים, יגרמו לאידוי מוגבר של המים, יקטינו כניסת מים לכינרת ויפגעו באקולוגיה הרגישה של האגם. "צלול" הדגישה במכתבה, כי הסתמכות על מאגרים היא פתרון שאולי היה נכון לשנים שלפני משבר האקלים, והוא אינו נכון לעת הזו.
באשר להקמת הציבור בשלב מאוחר יותר כתבה "צלול", כי החלטת הממשלה לחיבור האזורים המנותקים קבעה שיש להביא מים לאזור מעלה כינרת על-מנת להביא לשיפור מצב הכינרת ולהבטיח המשך הפעילות החקלאית והתיירותית באזור. למרות החלטה זו, רשות המים מקדמת תוכנית להביא את כל המים לכינרת (באמצעות היפוך הזרימה במוביל הארצי והעברת מים מותפלים ממתקני ההתפלה בחדרה, שורק ובעתיד גם מהגליל המערבי), ורק בעתיד הלא ידוע, להקים צינור באורך של 32 קמ', במקביל לירדן ההררי, שיוביל את המים למעלה (התכנון טרם החל). אלא, שאין מדובר במים מותפלים באיכות גבוהה, אלא במים שיוזרמו תחילה לכינרת ומשם ישאבו לצינור שיזרים אותם לעמק החולה (מאגר עינן). מכאן, שבמקום שהאזור המנותק יקבל מים מותפלים באיכות טובה וקבועה, הוא יקבל מי כינרת בעלי מליחות גבוהה ובעלי עומס אורגני גבוה. לדעת עמותת צלול, לאזורים המנותקים יש להזרים מים באיכות טובה לצריכה ביתית ולהשקיה, שיאפשרו אמינות אספקה וגמישות תפעולית, ולא פחות חשוב, יאפשרו לשחרר כמות גדולה של מים טבעיים לטבע, לתיירות ולכינרת.
במכתבה כתבה "צלול", "הסתמכות על הקמת מאגרים, והזרמה עתידית במועד לא ידוע של מי כנרת לצפון הארץ, לא רק שלא תפתור את הבעיה, אלא שתיצור בעיות חדשות. אין מנוס מהמחשבה, שמאחורי עמדת רשות המים עומדים שיקולים אינטרסנטיים צרים ורגעיים של החקלאים באזור הנוגעים למחיר המים! שאינם לטובת הסביבה, הטבע, הנחלים והמגוון הביולוגי הרגיש שבמקום, ועלולים לגרום לבזבוז משאבים ולבכייה לדורות".