עמותת צלול הוקמה ב-1999 כחלק מהמאבק להוצאת כלובי הדגים של החקלאות הימית ממפרץ אילת שפגעו בשונית האלמוגים הנדירה שבמקום. יציאת הכלובים מהים, לאחר מאבק עיקש של העמותה, הייתה הפעם הראשונה שבה מפעל נסגר נישראל בשל פגיעותו בסביבה. מאבק נוסף שסימן את תחילת דרכה של "צלול" היה להכרה בלוחמי השייטת כנפגעי הזיהום שהזרימו התעשייה הפטרוכימית וישובי האזור לנחל הקישון ודרישה לנקות את הנחל. גם שתי דרישות אלה הוכתרו בהצלחה – הצוללים זכו בהכרה והמשרד להגנת הסביבה והרשויות המקומיות השקיעו כסף רב בניקוי הקרקעית המזוהמת.
בהמשך דרכה מאז ועד היום – פועלת "צלול" למען הים, החופים, הנחלים ובריאות האדם.
הישגים
במהלך שנותיה נחלה "צלול" הצלחות רבות בתחומי פעילותה:
- הופסקה הזרמת הביוב לנחלים – לכיש, נעמן, חדרה, ירדן דרומי וחרוד. נחל קדרון נמצא בתהליכי שיקום לאחר שנים ארוכות שבהן עיריית ירושלים הזרימה אליו שפכים וזיהמה של אחד מאתרי הטבע והמורשת החשובים בעולם.
- אושרה הרפורמה בענף המדגה – שבמרכזה טיפול במי בריכות הדגים והזרמתם לנחל במשך שלושה חודשים בשנה באיכות הקבועה בתקנות.
- השפד"ן הפסיק להזרים בוצה לים – המתקן לטיפול בשפכים הגדול של גוש דן, שהיה במשך שנים המזהם הגדול של מזרח הים התיכון, הפסיק להזרים בוצה ומתכות כבדות לים.
- מכל האמוניה המסוכן של "חיפה כימיקלים" במפרץ חיפה נסגר באופן סופי – ונמנעה הקמתו של מקשר ימי לייבוא אמוניה. מאבק ראשון במהלך ממושך לסגירת התעשייה הפטרוכימית במפרץ חיפה.
- אושר חוק השקיות – יוזמה של "צלול" וה"מועצה לישראל יפה", הביאה להחלטה לגבות תשלום בעבור שקיות הפלסטיק – מהלך שצמצמם את השימוש בהן בצורה משמעותית.
- הורחב חוק הפיקדון – גם על מכלי משקה גדולים.
- מיזם "עיר ללא פלסטיק", בשיתוף עיריית הרצלייה, העלה את המודעות לצורך לצמצם את השימוש בפלסטיק חד פעמי בעיר ובחופים. הפרויקט משמש השראה לערים נוספות ולחקיקת חוקי עזר עירוניים לאיסור הכנסת מוצרים חד פעמיים לחופים.
שיטות העבודה של "צלול"
איתור כשלים בנחלים, בים, בחופים ובמשק המים הדורשים טיפול, ותיקונם באמצעות פעילות ציבורית מול מקבלי החלטות ברשויות המקומיות, בממשלה ובכנסת.
גיוס הציבור לפעילות אזרחית במטרה לעורר את מודעותו לקיום הכשלים וכחלק מהפעלת לחץ על הרשויות לתיקון כשלים אלה. "צלול" מסייעת לקהילות להיאבק על הסביבה שלהם, חייהם ובריאותם באמצעות סיוע מקצועי, משפטי ותקשורתי.
הגשת עתירות לבתי המשפט ותביעות ייצוגיות כנגד תאגידים מזהמים.
צוות "צלול" כולל מומחים מתחומים שונים, יועצים חיצוניים ומתנדבים. בעמותה תומכות קרנות וכן הציבור הרחב. "צלול" אינה מקבלת כסף מהמדינה או מגופים הקשורים אליה במטרה לשמור על עצמאותה.
ומה כיום?
הים התיכון – מניעת זיהום
- פרויקט "דוגמים "צלול" בודק שאריות של תרופות במי הנקזים העירוניים במטרה לברר האם זורם בהם ביוב בימי גשם. בהסתמך על המידע המתקבל דורשת "צלול" מהרשויות את ניתוק החיבורים הצולבים (חיבורים אסורים בין מערכות הנגר והביוב) שבאמצעותם מגיע הביוב לחופי הים ופוגע במכונים לטיפול בשפכים.
- חקיקת חוק התלמ"ת – "צלול" פועלת לחקיקת חוק שמטרתו לצייד את המשרד להגנת הסביבה והרשויות בציוד לצמצום ומניעה של אסונות שמן בים, ולחקיקת חוק אזורים ימיים מתוקן.
- מניעת הקמת שוברי גלים – לאורך חופי הרצלייה שעלולים לסכן את החופים והגולשים ולגרום לזיהום ים.
- מתנגדת להקמת מרינות נוספות לאורך חופי הארץ שמפקיעות את החופים האחרונים שנותרו ועלולות להפר את מסע החולות בים ולפגיעה בחופים.
מפרץ אילת – אפס תוספת סיכון
- קצא"א – "צלול" מתנגדת להעברת נפט ממדינות המפרץ לאירופה דרך מפרץ אילת, הרי הנגב והים התיכון, באמצעות הצינור המאוכל של חברת קו צינור אירופה אסיה (קצא"א) תוך סיכון מפרץ אילת, שוניות האלמוגים, הים התיכון, התיירות ומתקני ההתפלה. "צלול" עוקבת אחר פעילות החברה בדרישה שלא תעבור על המכסה שאושרה לה במסגרת היתר הרעלים של המשרד להגנת הסביבה כחלק ממדיניות "אפס תוספת סיכון למפרץ אילת".
- תוכנית הטיילת הדרומית – "צלול" מתנגדת לטיילת שתפגע קשות באלמוגים ותהפוך את החופים לרצף של בטון.
- תוכנית החקלאות הימית בדרום הערבה – "צלול" דורשת אפס תוספת הזרמה למפרץ מפרויקט החקלאות הימית המתוכנן – תוך ניצול המים להשקייה חקלאית.
נחלים – אפס הזרמה
- רפורמה בבתי הבד לייצור שמן זית – במטרה למנוע את הזרמת העקר למכונים לטיפול בשפכים ולנחלים.
- יחידה ארצית להגנת הנחלים והים – "צלול" דורשת הקמת יחידה שלה סמכויות אכיפה – בדומה ליחידה הארצית להגנת הים.
- פועלת למען הטלת היטל הזרמה גם על מזרימי קולחים לנחלים – בדומה למזרימי קולחים לים.
- פועלת למען להקמת מט"ש ביד חנה – שיטפל בשפכי טול כרם ושכם.
- פועלת להעלאת איכות הקולחים במכונים לטיפול בשפכים.
- פועלת למען הפסקת הזרמת קולחים וביוב לנחלים ולים בתקופת החורף ובכל ימות השנה.
פלסטיק ופסולת – איסור שימוש בחד פעמי
- פועלת לחקיקת חוק שיאסור ייצור, ייבוא ומכירת מוצרים חד פעמיים.
- מקדמת חקיקה ראשית שתאסור הכנסת פלסטיק לכלל החופים – כיום האיסור הוא במסגרת חוקי עזר מקומיים.
- פועלת נגד משרפות הפסולת המזהמות.
- להרחבת חוק השקיות ולמניעת ביטול חוק הפיקדון. הממשלה אמנם ביטלה את מס הקנייה על הפלסטיק החד פעמי – דווקא בשל כך, ממשיכה "צלול" לפעול בקרב האוכלוסייה הערבית והחרדית לצמצום השימוש בפלסטיק החד פעמי המסוכן לסביבה ולבריאות.
- "צלול בעסקים" – מיזם שמטרתו להפחית את השפעתם השלילית של ארגונים ועסקים על הסביבה באמצעות יישום תוכנית "50 גוונים של ירוק" והטמעת תהליכי התייעלות סביבתית וכלכלית – צמצום פסולת, הפסקת השימוש במוצרים חד פעמיים, חסכון במים, התייעלות אנרגטית וצמצום בזבוז מזון.
משבר האקלים
"צלול" פועלת למען שמירה על בארות הפקת המים שיש להן חשיבות בריאותית, כלכלית ואסטרטגית. לשם כך הקימה העמותה צוות מייעץ לרשות המים הפועל למען מטרה זו.
"צלול פעילים"
ארגון המתנדבים של "צלול" הפועל בשורה ארוכה של תחומים המסייעים לעמותה, בין השאר בארגון ניקיונות חופים שבהם משתתפים אלפים בכל שנה הפגנות, מחאות וחתימה על עצומות. .
החזון של "צלול"
להפוך את ישראל למקום שטוב לחיות בו כיום ובדורות הבאים, באמצעות סביבה נקייה, בריאה ומקיימת הדואגת לנחלים, לחופים, לים, למגוון הביולוגי, לשטחים הפתוחים, ולבריאותה, בטחונה ואיכות חייה של האוכלוסייה.