הישג פורץ דרך לעמותת "צלול" שחייבה באמצעות בית המשפט את עיריית תל אביב ותאגיד "מי אביבים" לתקן מחדל, ארוך השנים, של הזרמת ביוב לים באנ\מצעות אי ניתוק החיבורים הצולבים בין מערכות הביוב והנגר. בדיון שנערך היום בבית המשפט המחוזי בתל אביב, התחייבו עריית תל אביב ותאגיד מים אביבים לפתור אחת ולתמיד את תופעת גלישת הביוב לים.
בפני השופט קובי ורדי התחייב תאגיד המים להכניס את הנושא לתוכנית העבודה של 2023 ולתוכנית האב לחמש השנים הקרובות.
עוד התחייב התאגיד לפעול לניתוקם של כל החיבורים הצולבים הציבוריים ברחבי תל אביב עד מרץ 2024. ביחס לחיבורים הצולבים הפרטיים התחייב התאגיד להשלים את המיפוי והטיפול בתופעה החמורה בתוך חמש שנים.
לדברי "צלול": "אחרי שנים ארוכות של גרירת רגלייםהגיע העת שעיריית תל אביב ותאגיד המים "מי אביבים" החליטו לטפל ברצינות בבעיה הבלתי נסבלת של הזרמת ביוב לים בשל החיבורים הצולבים בין מערכות הניקוז והביוב. אנחנו נעקוב בקפדנות אחר תכניות העבודה של תאגיד המים בתקווה שתוך חמש שנים ישלימו את המיפוי והטיפול ב 100% מהחיבורים הצולבים הפרטיים.
באמצעות פרויקט 'דוגמים צלול' בחורפים 2021 -2022 דגמה עמותת צלול את מוצאי הנקזים בחופי תל אביב ומצאה שאריות של תרופות המעידות על קיומם של שפכים ביתיים בים ובחופים.
בעתירה דרשה העמותת מבית המשפט להורות לעיריית תל אביב לעשות מיפוי מלא של כל החיבורים הצולבים במרחבים הפרטיים ובמרחבים הציבוריים ולהציב לוחות זמנים מלאים ומהירים לסיום התופעה העגומה והמבישה זו.
עם סיום הדיון אמר כבוד השופט קובי ורדי: "מדובר בנושא חשוב מאד ובעל חשיבות לאינטרס הציבורי הרחב. לציבור הרחב מגיע שלא יזרמו שפכים אל מי הים. יש לצפות ולקוות שאכן הדברים יפתרו כפי שהוצגו על ידי העיריה ותאגיד המים ויש לקוות שהבעיה תבוא על פתרונה או תצומצם".
לדברי "צלול": אם גם באיחור ניכר אנחנו מברכים על הצעדים שתאגיד המים נוקט כדי להביא לסיום את תופעת הזרמת הביוב לים. אנחנו מאמינים שבעזרת נחישות ועבודה משותפת נוכל להצליח במשימה חשובה זו. בנוסף, אנחנו מכירים בכך שמדובר בתופעה ארצית וקוראים לכל הרשויות בארץ ובגוש דן בפרט לטפל בבעיה אקוטית וחמורה זו. אנחנו נשוב ונדרוש מכל הרשויות ששפכיהן עושים את דרכם לשפד"ן דרך תל אביב יפו, לטפל אף הן בבעיה חמורה זו ממש כפי שעריית תל אביב מתחייבת לעשות. לא נהסס לנקוט בהליכים כנגד רשויות ששפכיהן ימשיכו לזהם את הים, לפגוע בבעלי החיים, בסביבה החופית והימית ולחשוף את הציבור הרחב למחלות ולסכנות בריאותיות".